Bezplatná právna poradňa

Zrieknutie sa špecifikovanej časti dedičstva pred úmrtím

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, môj otec vlastní pozemok s domom v hodnote 200 000 Eur (nehnuteľnosť A). Ďalej vlastní pozemok s rodičovským domom v hodnote 100 000 Eur (nehnuteľnosť B), ktorý z bezpečnostných dôvodov treba zbúrať (cena je už po odpočítaní nákladov na búranie). S búraním už nezvládne pokračovať, takže rodičovský dom s pozemkom (B) mi daroval, aby som ho zbúral. Keďže mám ďalších 2 súrodencov a nemám financie na ich vyplatenie z rodičovského domu môjho otca (B), chcem sa zrieknuť dedičstva po otcovi, týkajúce sa domu (A). Tým by bolo zabezpečené, že všetci súrodenci by sme dostali približne rovnaký podiel. Ako som sa dozvedel, nie je možné zrieknuť sa dedičstva, ak otec ešte žije. Ako by sa prosím dalo tento problém vyriešiť?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,
za života vášho otca sa nemôžete zrieknuť dedičstva, a to z jednoduchého dôvodu, že majetok, ktorý bude predmetom dedenia v podstate dnes neexistuje. Váš otec so svojim majetkom môže nakladať podľa svojho uváženia a nepotrebuje k tomu súhlas svojich potomkov ako budúcich dedičov.

Ak vám otec za svojho života daroval jeho rodičovský dom, ktorý chcete resp. musíte zbúrať, čo je zrejme z dôvodu, že pozemok využijete na výstavu inej novej nehnuteľnosti a teda hodnota nehnuteľnosti je otázna keďže ide zrejme o nehnuteľnosť vo veľmi zlom stavebnom a technickom stave a teda v podstate ste dostali len pozemok s nákladmi na odstránenie stavby, čo bude stáž tiež nemalé fin. prostriedky. Otázna je preto hodnota 100 000 €.

Riešením vo veci je, aby váš otec spísal závet, v ktorom by určil závetných dedičov - vašich súrodencov a to s tým, že žiada započítať vám darovaný  resp. pozemok na váš dedičský podiel v súlade s ust. § 484 Občianskeho zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať advokáta. Uvádzame tiež, že otec vás nie je povinný informovať o obsahu závetu.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.