Platenie trov konania o dedičstve v prípade odmietnutia dedičstva
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, o mesiac máme dedičské konanie po matke, ale so sestrou sa chystáme vzdať dedičstva. Budeme musieť platiť niečo za pojednávanie? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, ak v konaní o dedičstve odmietnete ústnym vyhlásením u notára, ktorý vedie konanie o dedičstve, že dedičstvo odmietate, odmenu notára ani jeho (notárove) hotové výdavky platiť nebudete. Podľa § 50 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku totiž platí odmenu notára a jeho hotové výdavky dedič, ktorý nadobudol dedičstvo. Ak je viac dedičov, ktorý nadobudli dedičstvo, platia títo dedičia uvedené trovy konania o dedičstve podľa vzájomného pomeru ceny nadobudnutého dedičstva.
Mohlo by vás zaujímať
Úhrada štandardných výdavkov týkajúce sa dedičstva
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.