Bezplatná právna poradňa

Závet a starecká demencia

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže osoba s demenciou platne uzavrieť darovaciu zmluvu?

podľa § 38 Občianskeho zákonníka § 38 (1) Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony. (2) Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou. Ak v čase uzavretia darovacej zmluvy nebol dotyčný spôsobilý na tento…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý večer, mám otázku. Môže matka, ktorá trpí stareckou demenciou, urobiť závet? Nie je zbavená svojprávnosti. Chce vytvoriť závet, pretože z jej dvoch detí sa o ňu stará len jedno, zatiaľ čo druhé prejavuje o matku záujem len v súvislosti s dedičstvom. Ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, za určitých podmienok môže aj takáto osoba spísať závet. Musí však byť spôsobilá na právne úkony (teda vedieť, čo robí). Aby bol závet platný musí mať špecifickú formu a musí byť podpísaná a vyhotovená pred svedkami. Odporúčam Vám závet spraviť u notára formou notárskej zápisnice pred 3 svedkami. Zároveň si Vám dovoľujem k závetu, ktorým je vylúčený jeden z detí poručiteľky z dedenia uviesť, že plnoletý dedič, aj napriek tomu, že nebol uvedený v závete musí dostať aspoň polovicu svojho zákonného podielu. Ak chce Vaša mama úplne vylúčiť svoje dieťa z dedenia je potrebné takého potomka vydediť. Pri vydedení totiž tzv. neopomenuteľný dedič (dieťa poručiteľa) nemá nárok ani na časť dedičstva. Vydedenie upravuje ustanovenie § 469a Občianskeho zákonníka, kde sú uvedené presné podmienky, za ktorých môže poručiteľ svojho potomka vydediť. Čo sa týka formy úkonu vydedenia, platia primerane ustanovenia týkajúce formy závetu. Na základe toho Vám odporúčam (ak sú splnené podmienky) aj závet spraviť vo forme notárskej zápisnice.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže osoba s demenciou platne uzavrieť darovaciu zmluvu?

Dobrý deň, môže muž s demenciou spísať darovaciu zmluvu? Nie je zbavený svojich práv. Je taká zmluva napadnuteľná?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

podľa § 38 Občianskeho zákonníka 

§ 38

(1) Neplatný je právny úkon, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony.

(2) Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

Ak v čase uzavretia darovacej zmluvy nebol dotyčný spôsobilý na tento úkon (nemusí byť pozbavený spôsobilosti súdom), potom je tento právny úkon neplatný, pričom sa jedná o absolútnu neplatnosť, čo znamená, že neplatnosti na súde sa môže domáhať ktokoľvek.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.