Najčastejšie otázky
Môže poručiteľ zmeniť závet tak, aby byt zdedil iba jeden dedič?
ak má ísť o závet Vášho otca, tak nemôžete dať do závetu Vášho otca niečo, čo nevlastní Váš otec ale vlastníte Vy s Vaším bratom. Ak je byt napísaný na Vás a na Vášho brata, tak vy dvaja ste už vlastníci, preto nemôže byť tento byt zahrnutý do závetu Vášho otca.
celá odpoveď ›Môžeme závetom určiť neter za dedičku popri synovi?
na Vami položenú otázku uvádzame, že neter nie je Vašim zákonným dedičom, keďže máte aj jediného syna. Ak je Vašim prianím, aby časť majetku zdedila aj neter, potom riešenia sú v podstate dve : 1./ Z otázky predpokladáme, že syn je plnoletý, a preto ak by ste spísali závet, jemu v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka sa…
celá odpoveď ›Musí sestra zaplatiť daň z dedičstva pri zdedení bytu a peňazí?
z otázky vyplýva, že ste staršie dámy bezdetné, slobodné a chcete vyporiadať majetok pre prípad úmrtia tak ako uvádzate v otázke. Úvodom poznamenávame, že daň z dedičstva neexistuje, táto bola zrušená s účinnsoťou do 1.1.2004.
celá odpoveď ›Je výhodnejšie darovať byt darovacou zmluvou alebo závetom kvôli notárskym poplatkom?
z praktického hľadiska je najlepšie, aby za svojho života darovali synovcovi byt, potom už nie ej potrebný ani závet a poplatky u notára budú len minilmálne, teda nie z trhovej dohdoy nehnuteľnosti. Ak by len spísali závet /poplatky u notára/, synovec by nemusel dedičstvo prijať napr. z dôvodu dlhov poručiteľa, či už…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, povedať, či v prípade, ak osoba napíše závet formou notárskej zápisnice, kde uvedie dedičov a predmet dedenia (nehnuteľnosť), ktorý potom o nejaký čas daruje formou darovacej zmluvy len jednej osobe (dedičovi), je potrebné tento závet odvolať (zničiť)? Alebo sa závet stáva neplatným darovaním predmetu závetu, pretože predmet závetu už nie je vo vlastníctve osoby, ktorá závet vytvorila? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
vychádzame z predpokladu, že závet je platný, keďže bol spísaný formou notárskej zápisnice.
Uvádzame, že vlastník nehnuteľnosti ako budúci poručiteľ, napriek tomu, že spíše závet, v ktorom nehnuteľnosť odkáže jednému prípadne viacerým závetným dedičom, až do svojej smrti môže so svojim majetkom disponovať podľa svojho uváženia, a teda aj nehnuteľnosť darovať, predať.
Predajom resp. darovaním majetku, ktorý je predmetom závetu, sa závet nestáva neplatným. Závet zničiť nemôže, keďže je u notára a evidovaný v centr. registri závetov, môže ho len odvolať.
Tento úkon odvolania závetu považujeme však za nadbytočný, keďže majetok v ňom uvedneý, už nebude predemtom dedenia a dedič, ktorý podľa neho majetok nezdedil, sa nemôže dovolávať vydania majetku od osoby, ktorej bol darovaný. Naviac odvolanie závetu u notára podlieha poplatkovej povinnosti (26,56 € - položka A.2 sadzobníka notárkych poplatkov). Je preto na zvážení osoby, ktorá závet spísala, či závet u notára odvolá.
Môže poručiteľ zmeniť závet tak, aby byt zdedil iba jeden dedič?
Dobrý deň, je možné zmeniť závet týkajúci sa vlastníctva bytu? Môj otec je vlastníkom bytu, rovnako ako bola moja nebohá mamička, ktorá nedávno zomrela. Byt je zapísaný na mňa a na môjho brata. Môj brat má vysoké dlhy a nechcem, aby sme prišli o byt. Preto by som chcela zmeniť závet, abi bol byt zapísaný iba na mňa. Prosím poraďte, ako mám postupovať.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
ak má ísť o závet Vášho otca, tak nemôžete dať do závetu Vášho otca niečo, čo nevlastní Váš otec ale vlastníte Vy s Vaším bratom. Ak je byt napísaný na Vás a na Vášho brata, tak vy dvaja ste už vlastníci, preto nemôže byť tento byt zahrnutý do závetu Vášho otca.
Do závetu Vášho otca sa dá zahrnúť len ten majetok, ktorý vlastní Váš otec.
Teraz, keď ste už vy vlastníčkou bytu s Vaším bratom, tak aby ste boli sama vlastníčkou, by musel Váš brat Vám darovať jeho polovicu bytu.
Aj keby to bolo tak, že vlastníkom bytu je Váš otec a má napísaný závet, že ho zdedíte Vy s Vaším bratom, aj tak by zmena len na Vás, by nebola možná. Lebo Váš brat je tiež dieťaťom Vášho otca a dieťa sa na účely dedenia považuje za neopomenuteľného dediča a teda Váš brat nesmie byť opomenutý v závete, musí aj on dediť po otcovi.
Podľa § 479 Občianskeho zákonníka, "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."
Vašu situáciu by sme odporučili nenechať len tak a nečakať s riešením veci. Ľudia často prídu za nami už keď je neskoro. Preto Vám odporúčam riešiť vec cestou konzultácie u nás. Pomôžeme Vám to vyriešiť.
Môžeme závetom určiť neter za dedičku popri synovi?
Dobrý deň, chceme, aby našu majetkovú záležitosť dedila neter a z časti náš syn, ktorý je zatiaľ jediným dedičom. Ako máme postupovať, aby všetko nezdedil len náš syn?
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že neter nie je Vašim zákonným dedičom, keďže máte aj jediného syna. Ak je Vašim prianím, aby časť majetku zdedila aj neter, potom riešenia sú v podstate dve :
1./ Z otázky predpokladáme, že syn je plnoletý, a preto ak by ste spísali závet, jemu v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka sa musí dostať aspoň jedna polovica jeho zákonného dedičského podielu, inak by bol závet v tejto časti neplatný /citujeme/ :
"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."
Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára.
2./ Druhou možnosťou je, aby ste časť majetku za svojho života darovali svojej neteri. Vy za svojho života môžete so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia a nepotrebujete k dispozíciami s Vašim majetkom súhlas Vášho syna. Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
Musí sestra zaplatiť daň z dedičstva pri zdedení bytu a peňazí?
Dobrý deň,
prosím o informáciu. Sme dve slobodné a bezdetné sestry, starobné dôchodkyne. Každá z nás vlastní jeden byt a máme určitý finančný majetok uložený na účte v banke. Môžeme v prípade smrti jednej z nás prostredníctvom závetu riešiť darovanie bytu a prípadne finančných prostriedkov na účte pre druhú? Naša obava vychádza z toho, že ak jedna z nás zdedí - po smrti druhej sestry - byt a prípadne peniaze z banky, nechceli by sme, aby musela platiť daň z dedičstva, ktorá je podľa našich informácií 20 % z trhovej ceny nehnuteľnosti, rovnako aj z výšky finančných prostriedkov. Zdedené peniaze by sme potrebovali na starostlivosť v našom veku, prípadne na pobyt v domove sociálnych služieb. Po smrti nás oboch by zvyšok majetku, či už nehnuteľnosť alebo finančné prostriedky, pripadol jedinému potomkovi nášho zosnulého brata, našej neteri. Naši rodičia už dlhý čas nežijú.
Ďakujem, Anna.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste staršie dámy bezdetné, slobodné a chcete vyporiadať majetok pre prípad úmrtia tak ako uvádzate v otázke.
Úvodom poznamenávame, že daň z dedičstva neexistuje, táto bola zrušená s účinnsoťou do 1.1.2004.
Keďže nemáte deti ani jedna z Vás dvoch sestier, ktoré Občiansky zákonník poníma ako neopomenuteľných dedičov, riešením Vami uvedenej situácie je spísanie závetu, každá zo sestrier samostatne, a to jedna v prospech druhej s tým, že ustanovíte za stanovených podmienok aj náhradného dediča - neter.
Vo veci spísania závetu odporúčame kontaktovať notára, ktorého si vyberiete a závet bude registrovaný notárom v Notárskom centrálnom registri závetov.
Je výhodnejšie darovať byt darovacou zmluvou alebo závetom kvôli notárskym poplatkom?
Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť ohľadom odkázania nehnuteľnosti aby sme sa vyhli vysokým poplatkom u notára. Strýko s manželkou sú bezdetní a chcú darovať svoj byt synovcovi. Je lepšie spísať darovaciu zmluvu alebo závet? Aké sú, prosím, poplatky pri darovacej zmluve a aké pri závete? Budem vám veľmi vďačná za poradenie.
Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
z praktického hľadiska je najlepšie, aby za svojho života darovali synovcovi byt, potom už nie ej potrebný ani závet a poplatky u notára budú len minilmálne, teda nie z trhovej dohdoy nehnuteľnosti.
Ak by len spísali závet /poplatky u notára/, synovec by nemusel dedičstvo prijať napr. z dôvodu dlhov poručiteľa, či už na byte alebo iných dlhov poručiteľov /pôžičky a podobne/, alebo zmeny celkovej situácie.
Malou otázkou je, či predmetný byt bude synovec môcť obývať už teraz, alebo až po úmrtí poručiteľov, v tomto prípade by sa spísala darovacia zmluva s vecným bremenom v prospech darcov.
Darovaciu zmluvu Vám môže spísať aj advokát, budete mať tak právnu istotu, že zmluva je právne perfektná.
Výšku poplatkov za spísanie závetu nájdete aj na stránkach notárov.
Poplatok za spísanie darovacej zmluvy u advokáta, je vecou konkrétneho prípadu, ktorý poplatok je povinný Vám oznámiť advokát vopred.
Trápi vás "Závet a darovanie" a chcete pomôcť?
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.