Bezplatná právna poradňa

Zastupovanie na pojednávaní o schválení právneho úkonu

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže manžel zastupovať manželku na úradoch a u lekára na základe plnej moci?

v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka upravujúcich bezpodielové spoluvlastníctvo manželov môže v bežných veciach týkajúcich sa spoločných vecí konať aj jeden z manželov. V ostatných veciach je však potrebný súhlas druhého manžela, pričom Občiansky zákonník nevyžaduje písomný súhlas.

celá odpoveď ›

Môže rodič zastupovať dospelé dieťa v exekučnom konaní bez advokáta?

zastupovanie syna matkou v exekučnom konaní je možné iba v prípade, ak máte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore právo. Exekútorka toto zastupovanie potom musí rešpektovať.

celá odpoveď ›

Môže manželka zastupovať manžela ako poškodeného v trestnom konaní?

Najskôr Vám odporúčam zistiť, či mal Váš manžel v trestnom konaní procesné postavenie poškodeného. Ak áno, a napriek tomu sa nerozhodlo o náhrade škody, mohlo sa stať, že súd Vášho manžela odkázal na občianskoprávne konanie a preto sa náhrada škody neriešila priamov trestnom konaní v rámci tzv. adhézneho konania.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, pred časom som zastupoval ako nestranná osoba pri spisovaní dedičskej dohody jedného z dedičov, ktorý je zbavený svojpôsobnosti. Na schválenie tejto dohody súdom som dostal predvolanie na vypočutie. Ako svedok je predvolaná sestra nesvojpôsobného, ktorá je súdom určená za opatrovníka a zástupcu nesvojpôsobného, a zároveň bola jedným z dedičov. Rád by som vedel, či môžem túto sestru splnomocniť, aby ma zastupovala na pojednávaní, alebo by mohlo ísť o konflikt záujmov? Môžem prípadne splnomocniť inú osobu na moje zastúpenie na pojednávaní? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

ak ste účastníkom daného konania o schválenie právneho úkonu osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony, môžete sa dať v konaní zastúpiť. Ak sa ale aj dáte zastúpiť, nemôžete sa dať zastúpiť osobou, ktorá je predvolaná ako svedok v konaní. Vyplýva to z § 199 Civilného sporového poriadku, podľa ktorého súd dbá, aby jeho výpoveď nebola ovplyvnená prítomnosťou na pojednávaní; každého svedka súd vyslúchne samostatne, v neprítomnosti svedkov, ktorých ešte nevýsluchol.

Ak nie ste účastníkom konania a ste predvolaný ako svedok, nemôžete sa dať zastúpiť. Výpovedanie svedka je totiž úkonom, ktorý môže vykonať výlučne svedok, a to osobne.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže manžel zastupovať manželku na úradoch a u lekára na základe plnej moci?

Moja manželka prekonala mozgovú obrnu. Psychicky je úplne v poriadku, ale kvôli treseniu rúk nie je schopná sa podpísať. Sme obaja dôchodcovia a nevieme, ako vybaviť, aby ju pri úradných a lekárskych úkonoch mohol zastupovať manžel alebo syn.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, v zmysle príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka upravujúcich bezpodielové spoluvlastníctvo manželov môže v bežných veciach týkajúcich sa spoločných vecí konať aj jeden z manželov. V ostatných veciach je však potrebný súhlas druhého manžela, pričom Občiansky zákonník nevyžaduje písomný súhlas. Styk s úradmi je však zložitejší. V tomto smere by mala Vaša manželka konať za seba alebo jej splnomocnený zástupca. Vaša manželka môže splnomocniť Vás alebo vášho syna na zastupovanie pred príslušnými štátnymi orgánmi a hájiť jej záujmy vzhľadom na jej zdravotné ťažkosti. Vzhľadom na to, že na mnohé úkony je potrebné splnomocnenie s úradne overeným podpisom, odporúčam podpis Vašej manželky úradne overiť pred notárom. To, že sa jej pri podpise trasú ruky neznamená, že sa nedokáže vôbec podpísať a notár jej podpis overiť.

Bezplatná právna poradňa

Môže rodič zastupovať dospelé dieťa v exekučnom konaní bez advokáta?

Dobrý deň, môžem zastupovať svojho dospelého syna (25 rokov) v exekučnom konaní, ktoré začalo ešte v čase, keď nebol plnoletý? Exekútorka trvá na zastupovaní advokátom a odmieta ďalej komunikovať so mnou. Môj syn študuje, venuje sa športu a nechce sa zaoberať exekúciou. Od jeho narodenia som ho ja zastupovala. Nechápem, prečo by mal platitť advokáta, aby ho zastupoval, keď všetky potrebné informácie mám ja. S pozdravom.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, zastupovanie syna matkou v exekučnom konaní je možné iba v prípade, ak máte vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore právo. Exekútorka toto zastupovanie potom musí rešpektovať. Je potrebné, aby ste exekútorke zaslali splnomocnenie na zastupovanie (v písomnej podobe) a aby ste ho poslali v sprievodnom liste, ktorý podpíše syn a v ktorom uvedie, že ho v exekučnom konaní zastupujete Vy a nech sa so všetkými vecami obracia exekútorka na Vás.

Ak toto vysokoškolské vzdelanie nemáte, potom ho nemôžete v zmysle § 27 ods. 3 O.s.p. zastupovať v exekučnom konaní ako fyzická osoba.

Bezplatná právna poradňa

Môže manželka zastupovať manžela ako poškodeného v trestnom konaní?

Ako je to s možnosťou zastupovať manžela v trestnom konaní? Môj manžel pracuje v zahraničí a domov sa vracia iba asi 8-10 krát do roka. Počas poslednej návštevy mu cestou domov niekto narazil do auta. Túto situáciu niekto nafúkal a stala sa predmetom trestného konania. Manžel si uplatnil náhradu škody, ale nebol mu priznaná. Momentálne je zase v zahraničí a pravdepodobne sa vráti až na Vianoce. Môžem ja ako jeho manželka urobiť niečo v tejto veci? Môžem zastupovať manžela v trestnom konaní ako poškodenú stranu?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň.

Najskôr Vám odporúčam zistiť, či mal Váš manžel v trestnom konaní procesné postavenie poškodeného. Ak áno, a napriek tomu sa nerozhodlo o náhrade škody, mohlo sa stať, že súd Vášho manžela odkázal na občianskoprávne konanie a preto sa náhrada škody neriešila priamov trestnom konaní v rámci tzv. adhézneho konania. Podľa judikatúry však Vy, ako manželka nemôžete podať proti rozhodnutiu súdu opravný prostriedok. Pokiaľ sa chcete domáhať náhrady škody, môže Vás manžel na takéto zastupovanie splnomocniť.

viď. R 60/1981

Manželka oprávneného nie je osobou oprávnenou podať vo svojom mene odvolanie v prospech poškodeného pre nesprávnosť výroku o náhrade škody alebo z dôvodu, že takýto výrok nebol urobený, a to aj preto, lebo podanie opravného prostriedku nepatrí medzi bežné veci a úkony predpokladané ustanovením § 21 ods. 1 ZR (teraz § 20 ods. 1). Takéto odvolanie by mohla podať len v mene poškodeného, ako jeho splnomocnenec.

 

Pokiaľ teda ide o zastupovanie manžela v trestnom konaní ako poškodeného, je to možné, avšak budete potrebovať osobitné splnomocnenie.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.