Bezplatná právna poradňa

Založenie podielu na nehnuteľnosti - súhlas

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné založiť spoluvlastnícky podiel na byte v banke bez súhlasu druhého spoluvlastníka?

v súlade s § 140 Občianskeho zákonníka je právo spoluvlastníka nakladať so svojím spoluvlastníckym podielom obmedzené. Podiel na veci, ktorá je v spoluvlastníctve, môže spoluvlastník bez ďalších obmedzení previesť iba na blízke osoby uvedené v § 116 a 117 OZ.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať. Po rodičoch sme zdedili rodinný dom, pričom každý z nás vlastní 1/3. Moja sestra chce svoju časť založiť. Potrebuje k tomu náš súhlas? Jej podiel však už podlieha exekúcii. Vopred ďakujem.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, pokiaľ ide o založenie podielu na nehnuteľnosti, je to možné. Váš súhlas k založeniu svojho podielu nepotrebuje. Ak by dlh nesplácala, potom exekútor môže predať podiel na dražbe.  

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Je možné založiť spoluvlastnícky podiel na byte v banke bez súhlasu druhého spoluvlastníka?

Dobrý deň, vlastním polovicu bytu po dedičskom konaní. Sme dvaja bratia a každý sme zdedili rovnaký podiel. Je možné založiť tento môj podiel v banke bez súhlasu brata? Dá mi banka úver na tento podiel?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, v súlade s § 140 Občianskeho zákonníka je právo spoluvlastníka nakladať so svojím spoluvlastníckym podielom obmedzené. Podiel na veci, ktorá je v spoluvlastníctve, môže spoluvlastník bez ďalších obmedzení previesť iba na blízke osoby uvedené v § 116 a 117 OZ. To znamená, že ak máte v úmysle previesť váš podiel na inú osobu, je nutné najskôr ponúknuť tento podiel ostatným spoluvlastníkom. Táto povinnosť však platí pre prevod podielu, nie však pre zaťaženie podielu, ako je napríklad založenie. V oblasti založenia podielu na nehnuteľnosti na zabezpečenie úveru z Občianskeho zákonníka priamo nevyplýva, že by bolo potrebné získať súhlas ostatných spoluvlastníkov. Preto, ak máte v úmysle založiť váš podiel na bytu v banke ako zabezpečenie úveru, teoreticky by to bolo možné urobiť bez súhlasu vašich súrodencov. Je však dôležité sa opýtať aj banky, pretože banka môže mať svoje vlastné požiadavky a podmienky pre poskytnutie úveru na podiel nehnuteľnosti.

Prečo ste mi písali o tom klamaní ľudí? Z čoho ste tak usúdili?

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.