Bezplatná právna poradňa

Výška ručenia za dlhy poručiteľa

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musím uhradiť prečerpanie na účte zosnulej matky po zastavení dedičského konania?

vo veci uvádzame, že ak dedičské konanie bolo zastavené z dôvodu, že poručiteľ bol vlastníkom len nepatrného majetku, potom v súlade s ust. Civilného mimosporpvého poriadku bol tento majetok vydaný vám ako usporiadateľovi pohrebu.

celá odpoveď ›

Môže exekútor vymáhať od dediča celý dlh aj nad jeho dedičský podiel?

vo vami uvedenom prípade platí ust. § 470 Obč. zákonníka : "(1/ Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. (2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy…

celá odpoveď ›

Môžu veritelia vymáhať dlhy poručiteľa od dedičov pri zastavení dedičského konania?

V rámci dedičského práva platí zásada, že dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa len v rozsahu hodnoty zdedeného majetku (uvedené vyplýva z ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka). Preto ak ste nezdedili nič, v zásade za poručiteľove dlhy nezodpovedáte.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, do akej výšky zodpovedám za dlhy poručiteľa? Na vašej stránke v jednej z vašich odpovedí uvádzate, že "Ak by ste aj nadobudli dedičstvo po poručiteľovi, v zmysle ustanovenia § 470 ods. 1 Občianskeho zákonníka ste chránení. Ak sú totiž dlhy poručiteľa vyššie ako jeho majetok, vy ako dedič zodpovedáte iba do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva." Z iných zdrojov som sa však dozvedela: "Dedič zodpovedá do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli po poručiteľovej smrti. To znamená, že spolu s majetkom môžete po poručiteľovi zdediť aj dlhy, za ktoré zodpovedáte až do výšky ich hodnoty vyjadrenej v peňažných prostriedkoch." Môžete mi, prosím, túto vec vyjasniť? Zodpovedá dedič do výšky majetku poručiteľa alebo do výšky jeho dlhov? Ďakujem. Andrea Csirke

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, 

Na stránke slovensko.sk to majú nesprávne. Zodpovedáte za dlhý iba do výšky nadobudnutého dedičstva, pretože inak by to ustanovenie nedávalo zmysel ak by ste mali zodpovedať za dlhy do ich výšky a nebola by tam žiadna ochrana dediča.

Pripájam znenie zákona z ktorého to vyplýva (paragraf 470 ods.1 OZ): 

"Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou."

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Musím uhradiť prečerpanie na účte zosnulej matky po zastavení dedičského konania?

Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať, zomrela mi mamina. Dedičské konanie sa zastavilo z dôvodu zanechania nepatrného majetku, ktorý bol prevedený na mňa, nakoľko som hradila náklady za pohreb. Po potvrdení právoplatnosti som dnes chcela zrušiť mamin účet a v banke mi povedali, že tam je prečerpanie. Musím to prečerpanie uhradiť?

Ďakujem pekne.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, vo veci uvádzame, že ak dedičské konanie bolo zastavené z dôvodu, že poručiteľ bol vlastníkom len nepatrného majetku, potom v súlade s ust. Civilného mimosporpvého poriadku bol tento majetok vydaný vám ako usporiadateľovi pohrebu. Dedičské konanie v pravom slova zmysle ani neprebehlo a preto vy nemôžete zodpovedať za dlhy poručiteľa v zmysle ust. § 470 Občianskeho zákonníka, lebo ste nič nezdedili. V dedičskom konaní sa v prvom rade riešia náklady spojené s pohrebom, ktorých preplatenie je prvoradé a sume nákladov spojených s pohrebom zodpovedal nepatrný majetok, ktorý ste zdedili.

Odporúčúm vo veci banke poslať doporučene kópiu dedičského uznesenia resp. toto im doručiť osobne proti podpisu. Banka od vás nemôže žiadať úhradu dlhov vašej matky, lebo ste nič nezdedili.

Bezplatná právna poradňa

Môže exekútor vymáhať od dediča celý dlh aj nad jeho dedičský podiel?

Dobrý deň,

Mám problém s exekúciou, ktorá je voči mne vedena v druhom rade ako poručník. Exekútor od mňa stále vymáha dlh, ktorý som už ale uhradil do výšky svojho dedičského podielu (1/3). Tvrdí, že v tejto exekúcii nie je možné deliteľné plnenie. Môže exekútor vymáhať od mňa aj čiastky, ktoré majú uhradiť moji súrodenci?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 470 Obč. zákonníka  :

"(1/ Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak je vás viac dedičov, potom dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa od výšky ceny zdedeného majetku avšak až po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom. Prijatie dedičstva nemôže byť dedičovi na škodu, teda aby jeho postavenie ako dediča prijatím dedičstva sa nezhoršilo.
Ak je váš viac dedičov, za dlhy otca ako poručiteľa zodpovedajú aj vaši súrodenci ako dedičia.
Exekútor o tomto zákonnom ustanovení má vedomosť a preto ho odkážte na uvedené zák. ustanovenie. Súčasne oznámte ostatným dedičom, aby uhradili dlh za poručiteľa podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli. Dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa do výšky ceny zdedeného majetku, avšak nie iba zdedeným majetkom, ale celým svojim majetkom do uvedenej ceny zdedeného majetku.
 
Citujeme z NS SR, sp. zn. 2 M Cdo 12/2012 :
 
" Ak k vyporiadaniu dlhu dohodou medzi dedičmi  a veriteľom nedôjde, spôsob, akým zodpovedajú za poručiteľove dlhy vyplýva priamo z ustanovenia § 470 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Ide o delenú zodpovednosť, podľa ktorej zodpovedajú za dlhy v pomere k hodnote, v akej nadobudli dedičstvo (zodpovednosť má iba ten dedič, ktorý skutočne dedičstvo nadobudol). Pre určenie pomeru, v akom dedič zodpovedá za každý dlh poručiteľa, je preto postačujúce, ak rozhodnutie  o dedičstve obsahuje rozdelenie majetkových práv poručiteľa medzi dedičmi a hodnotou týchto práv. Skutočnosť, vakom rozsahu dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa  a teda vakom rozsahu prechádzajú na neho povinnosti poručiteľa, je zrejmá z rozhodnutia súdu  o dedičstve alebo  z osvedčenia o dedičstve vydaného notárom bez ohľadu na to, či veriteľ do dedičstva pohľadávku prihlásil  a či v rozhodnutí bol  tento dlh  v súpise pasív uvedený."
Bezplatná právna poradňa

Môžu veritelia vymáhať dlhy poručiteľa od dedičov pri zastavení dedičského konania?

Dobrý deň, obdržal som rozhodnutie o zastavení dedičského konania. Mama nemala žiaden majetok, len dlhy. Neexistuje však písomné potvrdenie o tom, že sme sa vzdali dedičstva, pretože nám bolo povedané, že nemáme čo odmietnuť, keďže mama žiaden majetok nemala. Môžu nás potom jej veritelia obťažovať kvôli jej dlhom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň. V rámci dedičského práva platí zásada, že dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa len v rozsahu hodnoty zdedeného majetku (uvedené vyplýva z ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka). Preto ak ste nezdedili nič, v zásade za poručiteľove dlhy nezodpovedáte.

Navyše ak bolo dedičské konanie zastavené pre nemajetnosť poručiteľa, vo svojej podstate ani nedošlo k dedeniu, a teda ani v tomto prípade nezodpovedáte za poručiteľove dlhy.

Vychádzajúc z uvedených skutočností usudzujem, že veriteľa Vašej zosnulej matky (poručiteľky) nemajú voči Vám ani voči iným potenciálny dedičom žiadne nároky.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.