Bezplatná právna poradňa

Vyplatenie odmeny po smrti zamestnanca

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ vyplatiť mzdu po smrti zamestnanca bratovi bez dedičského konania?

vo Vašom príapde platí ust. § 35 ods. 1 Zákonníka práce : "Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú.

celá odpoveď ›

Majú pozostalí nárok na mzdu a náhradu dovolenky len do štvornásobku priemerného zárobku?

na všetky peňažné nároky zamestnanca, ktorý zomrel, majú jeho pozostalí nárok, do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Takže štvornásobok platu zomrelého zamestnanca je hranica na vyplatenie nárokov.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

Pracujem na obecnom úrade ako mzdová účtovníčka. Naša zamestnankyňa, ktorá u nás pôsobila ako knihovníčka v obecnej knižnici na základe Dohody o pracovnej činnosti, bohužiaľ zomrela. Jej posledná odmena bola uhradená na bankový účet, avšak boli sme informovaní, že je situácia komplikovanejšia, keďže banka vrátila transakciu späť z dôvodu blokácie účtu. V tejto súvislosti máme otázku: Musíme v tomto prípade kontaktovať notársky úrad, kde bude prebiehať dedičské konanie, aby bola aj jej posledná odmena zaradená do dedičstva? Alebo by sme mali postupovať iným spôsobom?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 35 Zákonníka práce :

"Smrť zamestnanca (1) Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet." Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že splatnú mzdu do výšky 4 násobku  môžete vyplatiť priamo manželovi nebohej, ak ho niet, potom jej deťom Vašej zamestnankyne a ak ich niet, rodičom nebohej, ak s Vašou zamestnankyňou žili v spoločnej domácnosti. Ak týchto osôb nie, suma mzdy ide do dedičského konania.   Ak si vo veci nie ste istá, potom kontaktujte notára pre zistenie uvedených osôb /meno notára zistíte v informačnom centre okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska poručiteľky v čase úmrtia. Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.  
Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže zamestnávateľ vyplatiť mzdu po smrti zamestnanca bratovi bez dedičského konania?

Dobrý deň, zomrel náš zamestnanec, ktorý býval v spoločnej domácnosti s bratom. Rodičia už zomreli. Obidvaja boli starí mládenci a nemali deti. Môže sa vyplatiť posledná výplata bratovi, s ktorým žil v spoločnej domácnosti, alebo to ide do dedičského konania? Vopred ďakujem, s pozdravom.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,
vo Vašom príapde platí ust. § 35 ods. 1 Zákonníka práce :

"Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."

Z evedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že nevyplatná mzda sa vyplatí pozostalému manželovi, deťoma  rodičom ak s ním žili v čase smrti v spoločnej domácnosti. Brat sa v uvedenom ustanovení neuvádza, preto je potrebné uvedenú sumu nahlásiť do dedičského konania.
Ktorému notárovi bol pridelený dedičský spis zistíte tak, že kontaktujete infocentrum okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska zamestnanca a povedia Vám meno notára. Následne kontaktujte notára písomne.

 

Bezplatná právna poradňa

Majú pozostalí nárok na mzdu a náhradu dovolenky len do štvornásobku priemerného zárobku?

Dobrý deň,

po smrti zamestnanca majú jeho pozostalí nárok na vyplatenie mzdy za odpracované dni a zostatok dovolenky do dňa smrti. Však vo vašich odpovediach na online poradni čítam, že nárok možno predstavuje až do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Existuje nejaký výpočet, ktorý určuje, do akého násobku sa tento nárok môže vyšplhať? Je to závislé na odpracovaných rokoch, alebo je to stanovené zákonom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,
na všetky peňažné nároky zamestnanca, ktorý zomrel, majú jeho pozostalí nárok, do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Takže štvornásobok platu zomrelého zamestnanca je hranica na vyplatenie nárokov. Na čiastku prevyšujúcu štvornásobku platu, nemajú už nárok. Ak mal zamestnanec v čase jeho smrti priemernú mesačnú hrubú mzdu 900 Eur, tak štvornásobok je 3600 Eur. Do tejto výšky majú pozostalí nárok na výplatu, viac nie. 

Toto je postup upravený v § 35 ods. 1 Zákonníka práce. Ide teda o postup podľa zákona a nie, podľa odpracovaných rokov. 

Podľa § 35 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."

Z vyššie citovaného ustanovenia vyplýva, že ide o "mzdové nároky vyplývajúce z pracovného pomeru" a teda ide o také nároky, ktoré by zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi pri normálnom skončení pracovného pomeru.

Zároveň je potrebné si všimnúť, že nároky prechádzajú "postupne", teda v prvom rade sa majú vyplatiť manželovi zosnulého zamestnanca. Potom, ak by zosnulý zamestnanec nemal manžela alebo manželku, tak potom deťom a keby nemal deti, tak potom rodičom, ak s ním žili v čase jeho smrti v domácnosti.  

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.