Vyplatenie manželovho syna po smrti manžela.
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
vlastníme s manželom rodinný dom, každý polovicu. Manžel má z prvého manželstva jedného syna a ja mám tiež z prvého manželstva syna. Keby manžel zomrel ako prvý, pripadla by mi zo jeho polovice štvrtina a druhá štvrtina manželovmu synovi. Budem musieť manželovho syna vyplatiť? Aký je prosím postup? Nechcem manželovho syna obrať o jeho diel. Rada by som ale v dome dožila. Môjho syna neriešime, netrval by na vyplatení jeho čiastky po mojej smrti. Dá sa tento problém vyriešiť napríklad závetom manžela? Obávame sa, že manželov syn nebude zhovievavý voči mne, ale ani voči manželovi, svojmu otcovi.
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
Vo vašej situácii sa pri dedení postupuje podľa ustanovení Občianskeho zákonníka, konkrétne § 473, ktorý upravuje dedenie v prvej dedičskej skupine, kde dedí manžel spolu s deťmi rovným dielom. To znamená, že z manželovej polovice domu zdedíte polovicu vy (štvrtinu z celej nehnuteľnosti) a druhú polovicu jeho syn.
Ak chcete dožiť v dome a vyhnúť sa problémom s vyplácaním podielu, existuje možnosť spísať závet, v ktorom by manžel mohol určiť vás ako výlučnú dedičku svojho podielu. Ale keďže manželov syn je neopomenuteľným dedičom aj tak má právo na dedičský podiel. Ak je plnoletý, tak na polovicu dedičského podielu.
Manžel môže urobiť vydedenie u notára. Ak to nerobí ale lem závet, jeho syn dostane maximálne 1/8 z celého domu. S týmto podielom vás z domu nedostane ale môže žiadať vyplatenie.
V prípade, že budete musieť vyplatiť podiel manželovho syna, je možné sa s ním dohodnúť na splátkovom kalendári alebo inej forme vyrovnania, čo by vám umožnilo predísť finančnému zaťaženiu.
Ďalšia možnosť je prevod jeho podielu na Vás, ak by s tým manžel súhlasil.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.