Vydedenie nielen dcéry ale aj jej potomkov
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Je možné platne vydediť dcéru bez zákonného dôvodu v závete?
podľa Občianskeho zákonníka je možné vydediť potomka len z konkrétnych dôvodov. Platné dôvody na vydedenie sú nasledovné: 1.
celá odpoveď ›Môžu vydedené deti napadnúť závet a domáhať sa dedičstva?
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 469a/ Obč. zákonníka : "(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, c)…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, vopred ďakujem za bezplatnú poradňu. Môj manžel vydedil svoju dcéru a jej dve deti. Od roku 2002 sa s nami nestýkajú. Nepriamo sme sa dozvedeli, že už má aj pravnuka. Chcel by niečo zmeniť v závete, pretože nechce, aby dedičom bola ktorákoľvek osoba z dcérinej rodiny. Plánuje overiť svoj ručne písaný testament na Mestskom úrade. Radi by sme sa poradili, či je závet správne napísaný. Ak nie, mohli by ste nás prosím informovať o správnej formulácii, ktorá bude zahŕňať vydedenie všetkých pokolení? Neviem, ako to správne vyjadriť. Ďakujem a prajem pekný deň.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
tak ako uvádzate, v prípade vydedenia dieťaťa platí (pokiaľ v závete nie je uvedené inak), že pri dededí nededí vydedený potomok, avšak na jeho miesto nastupujú a jeho dedičský podiel dedia deti (resp. ďalší potomkovia).
Poručiteľ však môže vydediť nielen svojho potomka, ale aj všetkých potomkov vydedeného potomka a to tak, že v závete alebo v listine o vydedení výslovne uvedie, že dôsledky vydedenia sa vzťahujú aj na všetkých potomkov v priamej línii vydedeného potomka. Táto skutočnosť musí byť v závete alebo listine o vydedení výslovne uvedená.
Súčasne Vám odporúčame po spísaní uvedenej listiny uložiť ju prostredníctvom ktoréhokoľvek notára do notárskeho centrálneho registra závetov a listín, aby ste si tak zabezpečili, že po smrti Vášho manžela sa predmetné dokumenty dostanú do dispozície notára prejednávajúceho dedičstvo po poručiteľovi.
Na záver uvádzam, že to, že dcéru vydedil jej otec neznamená, že dcéra by nededila po svojej matke. Ak by aj matka chcela vydediť svojho potomka (samozrejme za predpokladu, že by na to boli splnené zákonom stanovené podmienky), musela by samostatne, či už v závete alebo listine o vydedení vydediť svoju dcéru. Závet ani listinu o vydedení nemôžu spísať obaja rodičia spoločne na jednej listine - takáto listina by bola neplatná.
Je možné platne vydediť dcéru bez zákonného dôvodu v závete?
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, či je možné podľa zákona vydediť svoju dcéru prostredníctvom poslednej vôle bez konkrétnych dôvodov. Ak bol kontakt medzi otcom a dcérou prítomný, aj keď vzťahy neboli ideálne, a dcéra je bezúhonná a otca neublížila, je opätovné vydedenie platné?
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, podľa Občianskeho zákonníka je možné vydediť potomka len z konkrétnych dôvodov. Platné dôvody na vydedenie sú nasledovné:
1. Potomok neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v starobe, v chorobe alebo v iných závažných prípadoch.
2. Potomok o poručiteľa trvale neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať.
3. Potomok bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka.
4. Potomok vedie trvalo neusporiadaný život.
Vzhľadom na uvedené dôvody, ak vzťahy medzi otcom a dcérou neboli ideálne, ale dcéra je bezúhonná a nijak neublížila otcovi, takéto vydedenie by pravdepodobne nebolo platné. Na vydedenie musí existovať konkrétny a právne uznaný dôvod. Ak by došlo k sporu o platnosť vydedenia, muselo by byť preukázané, že dôvody uvedené v Občianskom zákonníku sú splnené.
Môžu vydedené deti napadnúť závet a domáhať sa dedičstva?
Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môj manžel je veľmi chorý a sme spolu už 30 rokov. Obidvaja máme deti z predchádzajúcich vzťahov, ale jeho deti o neho nemajú, ani nemali, záujem. Manžel si preto u notára nechal napísať závet, v ktorom vydedil svoje deti aj ich potomkov, keďže o neho neprejavovali záujem a správali sa k nemu škaredo. Nehovoriac o tom, že sa s ním ani nechceli stretávať. Chcela by som vedieť, či budú jeho deti predvolané na dedičské konanie, aj keď ani nevieme, kde bývajú. Zaujíma ma tiež, či môžu napadnúť tento závet. Ďakujem veľmi pekne za prípadnú odpoveď. Eva
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 469a/ Obč. zákonníka :
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.