Bezplatná právna poradňa

Prosím o radu

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí rodič dodržať striedavú starostlivosť, aj keď dieťa odmieta prísť?

situácia, ktorú opisujete, je zložitá a emocionálna. Podľa § 24 Zákona o rodine môže byť dieťa zverené do výlučnej starostlivosti jedného z rodičov, ak je to v najlepšom záujme dieťaťa, avšak ak je v najlepšom záujme dieťaťa, aby bola dcéra v striedavej starostlivosti, tak súd nariadi striedavú starostlivosť.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, mám zdediť nejaké peniaze. Chcem sa spýtať, môžem darovať svoj majetok aj partnerovi, keď nie sme zosobášení? Ďakujem krásne.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

máte právo darovať svoj majetok alebo jeho časť komukoľvek podľa vašej vôle, aj keď nie ste zosobášení. V súlade so slovenským Občianskym zákonníkom (§628 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník) môže vlastníctvo veci prejsť z darcu na obdarovaného formou darovacej zmluvy.

Ak plánujete darovať majetok svojmu partnerovi, odporúčam vyhotoviť písomnú darovaciu zmluvu, ktorá môže byť vhodná najmä pri darovaní vyšších finančných čiastok. Zmluva by mala obsahovať presný popis darovaného majetku, vôľu darcu darovať a súhlas obdarovaného dar prijať.

Tiež by som vám odporúčal zabezpečiť overenie podpisov u notára, aby sa predišlo možným sporom a zabezpečila sa právna istota. Ale to už necháme na Vás. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Musí rodič dodržať striedavú starostlivosť, aj keď dieťa odmieta prísť?

Dobrý deň, už 2 roky máme dcéru (12 r) v striedavej starostlivosti. Už dlhšie sa pohráva s myšlienkou, že chce bývať iba u otca. S tým ja nesúhlasím, mám ju rada, záleží mi na nej a chcem sa podieľať na jej výchove. Tento týždeň mala byť doma a otec ju nechce doniesť, lebo je smutná a nechce. Už ma informoval o stretnutí s jeho právničkou (21.10.) Mám trvať na tom, aby dcéra prišla domov, keďže to je v dohode zo súdu, alebo mám čakať, čo sa bude riešiť na tom stretnutí?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

situácia, ktorú opisujete, je zložitá a emocionálna. Podľa § 24 Zákona o rodine môže byť dieťa zverené do výlučnej starostlivosti jedného z rodičov, ak je to v najlepšom záujme dieťaťa, avšak ak je v najlepšom záujme dieťaťa, aby bola dcéra v striedavej starostlivosti, tak súd nariadi striedavú starostlivosť.

Dieťa, ktoré má 12 rokov môže súd vypočuť, pričom jej názor bude dôležitý. Ak však máte momentálne súdne rozhodnutie, tak striktne vzaté by ho mal otec rešpektovať, a v prípade, ak nie, tak sa vec môže postúpiť na výkon rozhodnutia. Myslím si však, že zo strany otca po stretnutí s právničkou dôjde k pokusu o zmenu rozhodnutia, ak sa dcéra momentálne vyjadruje tak, že by chcela bývať iba u otca. K tomuto môže dôjsť buď formou dohody rodičov, ktorú následne schváli súd alebo formou autoritatívneho rozhodnutia súdu. Ak však máte záujem dieťa vychovávať aj Vy, pričom dieťa žilo doteraz s Vami, tak som toho názoru, že súd ho nezverí do výlučnej starostlivosti otca. Nateraz by som Vám odporučil počkať, aký bude otcov návrh. V prípade, ak by ste potrebovali následne poradiť, tak si u nás môžete objednať konzultáciu.  

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.