premlcanie platenia dani z PREVODU A PRECHODU NEHNUTELNOSTI
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, mám jeden malý problém a neviem sa dostať z kruhu. Jedni vravia, že treba zaplatiť, druhí tvrdia, že je to premlčané. V roku 1999 som mal dedičské konanie, kde som sa vzdal dedičstva, no v roku 2003 DU vyrubil daň z PREVODU A PRECHODU NEHNUTEĽNOSTÍ a teraz po dvoch desaťročiach som si našiel v schránke obálku z S.K., že im mám uhradiť túto čiastku. Chcem sa spýtať a poradiť, nie je to náhodou už premlčané? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, preštudovali sme si vašu otázku.
Vo veci uvádzame, že vami uvedená spoločnosť, je spoločnosť, ktorej bol predmetný dlh postúpený na vymávanie zrejme zo strany DÚ. Predpokladáme súčasne, že vám bola zaslaná kópia rozhodnutia príslušného správcu dane, teda samotné rozhodnutie DÚ.
Uvádzame náš právny nárok : Ak ste sa v roku 1999 vzdali svojho podielu na dedičstve, sme názoru, že žiadnu daň ste nemali platiť podľa zákona o dani z dedičstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnuteľností, ktorý je už zrušený s účinnosťou od 1.1.2004 a teda v súčasnosti sa žiadna daň v tomto smere neplatí.
Uvádzame, že podľa § 69 zákona o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov platného a účinnosho v r. 1999 je uvedené ohľadom premlčania nasledovné /citujeme/ :
"Premlčanie práva vybrať a vymáhať nedoplatok
(1) Právo vybrať a vymáhať nedoplatok je premlčané po šiestich rokoch po skončení roka, v ktorom sa stal tento nedoplatok splatným.
2) Ak je vykonaný úkon na vyberanie, zabezpečenie alebo vymáhanie nedoplatku, premlčacia lehota začína plynúť znovu po skončení kalendárneho roku, v ktorom bol daňový dlžník o tomto úkone upovedomený; nedoplatok je však možné vybrať a vymáhať najneskoršie do dvadsiatich rokov po skončení roka, v ktorom sa stal nedoplatok splatný.
(3) Na premlčanie správca dane prihliadne len vtedy, ak daňový dlžník vznesie námietku, a to len v rozsahu uplatňovanej námietky.
(4) Ak je nedoplatok zabezpečený na hnuteľných veciach, nemôže sa záložné právo premlčať, ak má veriteľ záložnú vec v držbe.
(5) Ak je nedoplatok zabezpečený záložným právom na nehnuteľnostiach zápisom v príslušnej evidencii, nemôže sa do tridsiatich rokov po tomto zápise proti uplatneniu takto získaného práva namietať premlčanie nedoplatku."
Ak vychádzame z vašej otázkya DÚ poslal výzvu k úhrade dane niekedy v roku 2003, t.j. v lehote 6 rokov od dedič. konania/, potom premlčacia doba 20 rokov začala plynúť 1.1.1004 a skončí 31.12.2024.
Otázkou resp. záhadou pre nás je to, že podľa znenia otázky ste sa vzdali dedičstva a preto ak ste nič nededeli, nie je právny dôvod, aby ste najakú daň aj platili. Vy za úhradu dane za ostatných dedičov ani nijako neručíte.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.