Bezplatná právna poradňa

Možno vydediť súrodenca po smrti jedného z rodičov?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Dedia manželka a deti rodinný dom po smrti manžela rovným dielom?

Áno, po smrti Vášho manžela by ste spolu s Vašimi troma deťmi dedili všetci rovným dielom (tzn. každý podiel o veľkosti 1/4 na dome). Podiely detí v zásade nemusíte vyplácať, jedine ak by sa oni domáhali zrušenia a vysporiadania podielového spoluvlastníctva.

celá odpoveď ›

Je možné previesť majetok na jedného súrodenca aj po smrti rodiča?

okamihom ako zomrie niektorý z rodičov, tak majetok, ktorý vlastnil v tom čase pripadá do dedičstva. Podľa zákona platí že dedičstvo prechádza okamihom smrti nie až rozhodnutím o dedičstve.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť v otázke dedičstva po smrti otca. Vystupuje tu problém, že jeden z mojich súrodencov je rozvedený. Občas prichádza na návštevu, ale je dosť problémový a nemá stále bývanie. Momentálne je doma. Nespráva sa slušne k mame, nadáva a uráža ju. Domnievam sa, že bude problém sa s ním dohodnúť ohľadne dedičstva. Je možné ho vydediť alebo stanoviť nejakú minimálnu hodnotu dedičského podielu? Prosím, poraďte mi. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, vydediť môže svojho potomka len poručiteľ so zákonných dôvodov, čo znamená, že Váš otec tak mohol urobiť len počas života. Naplnením zákonného dôvodu môže nastať stav, ktorého dôsledkom je nespôsobilosť dediča dediť. Podľa § 469 Občianskeho zákonníka, nededí ten, kto sa dopustil úmyselného trestného činu proti poručiteľovi, jeho manželovi, deťom alebo rodičom alebo zavrhnutia hodného konania proti prejavu poručiteľovej poslednej vôle. Môže však dediť, ak mu poručiteľ tento čin odpustil. Ak sa Váš brat uvedeného konania nedopustil, bude účastníkom dedičského konania so všetkými právami a povinnosťami.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Dedia manželka a deti rodinný dom po smrti manžela rovným dielom?

Dobrý deň, po svadbe sme sa presťahovali k rodičom môjho manžela. Po ich smrti môj manžel zdedil dom, pričom musel vyplatiť svoje dve sestry. Chcela by som sa opýtať, či by som po smrti manžela zdedila dom spolu s našimi 3 už dospelými deťmi, ktoré s nami nežijú. Ak je odpoveď áno, čo by sa stalo, ak by som ich podiely nemala možnosť vyplatiť? Môžu to preniesť na súd?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň. Áno, po smrti Vášho manžela by ste spolu s Vašimi troma deťmi dedili všetci rovným dielom (tzn. každý podiel o veľkosti 1/4 na dome). Podiely detí v zásade nemusíte vyplácať, jedine ak by sa oni domáhali zrušenia a vysporiadania podielového spoluvlastníctva. Ak ale k tomu nedôjde, pokojne môžete zotrvať v podielovom spoluvlastníctve. Dokonca ak by sa aj situácia vyhrotila tak, že sa podá žaloba na zrušenie a vyporiadanie, tak tej súd nemusí vyhovieť ak by existovali dôvody hodné osobitného zreteľa, ktoré by bránili zrušeniu a vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva.

Bezplatná právna poradňa

Je možné previesť majetok na jedného súrodenca aj po smrti rodiča?

Dobrý deň, sme dvaja súrodenci a chceli by sme sa spýtať: Je možné prepísať majetok na jedného zo súrodencov v prípade, že jeden z rodičov zomrie, alebo je to možné len vtedy, keď obaja rodičia žijú? Ďakujeme za radu.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, okamihom ako zomrie niektorý z rodičov, tak majetok, ktorý vlastnil v tom čase pripadá do dedičstva. 

Podľa zákona platí že dedičstvo prechádza okamihom smrti nie až rozhodnutím o dedičstve. Rozhodnutie o dedičstve iba potvrdí nadobudnutie vlastníctva dedením.

V dedičskom konaní sa dedičia môžu dohodnúť, že všetok majetok si ponechá jeden zo súrodencov. Ak by sa súrodenci nedohodli, notár by rozdelil dedičstvo podľa ich spoluvlastníckych podielov.

Ak teda niektorý z rodičov zomrie, potom už nie je možné podpisovať zmluvu, ktorá je nevyhnutná na prevod vlastníctva. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.