Bezplatná právna poradňa

Môžem závetom zveriť dieťa do osobnej starostlivosti mojich blízkych?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň. Dlho sa zaoberám myšlienkou, ako a kde by som mohla spísať závet o pridelení mojej dcéry do starostlivosti rodinných príslušníkov. S bývalým partnerom sme neboli sobášení a máme spoločnú dcéru. Momentálne nebývame spolu a dcéra je súdom zverená do mojej osobnej starostlivosti. Jej kontakt s otcom je neregulérny a nemá k nemu tak silný citový vzťah ako k mojim rodinným príslušníkom. Preto by som chcela, keby sa mi niečo stalo, dokonca ak by som zomrela, aby moja dcéra vyrastala až do svojej plnoletosti v mojej rodine a nie u otca. Kde a ako by som mohla toto riešiť? Je potrebný súdny proces, alebo je možné to vyriešiť spísaním závetu u notára? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, závet je jednostranný právny úkon, ktorým fyzická osoba v predpísanej forme nakladá so svojim majetkom pre prípad smrti. To znamená, že tento právny úkon sa môže vzťahovať na majetkové práva a disponovanie s nimi po smrti osoby, ktorá ho vytvorila. Závetom nemožno zasahovať do iných ako majetkových práv, napr. rodičovských práv. Už vôbec týmto spôsobom nemôžete obmedzovať alebo zbavovať rodiča jeho rodičovských práv a povinností, medzi ktoré patrí aj starostlivosť o dieťa. V zmysle § 28 ods. 3 zákona o rodine, rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Pozbaviť rodiča jeho rodičovských práv, obmedziť alebo pozastaviť ich výkon, môže len súd, a to len zo špecifických zákonných dôvodov.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.