Bezplatná právna poradňa

Môžem byť dedičom po švagrovi,keď nemá žiadnych príbuzných

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň,

chcel by som sa touto cestou informovať ohľadom dedenia. Bol som ženatý a približne pred 1,5 mesiacom mi zomrela manželka. Mala jedného brata, ktorý nebol ženatý a nemal deti. Tento jej brat zomrel pred jedným týždňom. Bol umiestnený v DSS, kde mal približne 2 roky aj trvalý pobyt. V zariadení bol umiestnený približne 6 rokov. Pred umiestnením do zariadenia býval u mňa. Všetky náležitosti týkajúce sa jeho umiestnenia v zariadení zabezpečovala moja manželka (t.j. jeho sestra) so mnou. Po smrti manželky (jeho sestry) som uvedené záležitosti zabezpečoval ja – jeho švagor. Taktiež po jeho úmrtí som zabezpečoval jeho pohreb. Počas svojho života narobil dlhy, z čoho vyplývali exekúcie a tieto som spolu so svojou manželkou (jeho sestrou) splácal. Otázka: Keď zomrela jeho sestra, t.j. moja manželka, a švagor nemá žiadne deti, ani rodičov, ani ďalších príbuzných, prichádzam ako dedič do úvahy „ja“, alebo nie?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, z otázky v konečnom dôsledku vyplýva, či ste Vy ako manžel sestry jej brata - teraz poručiteľa - jeho zákonným dedičom v zmysle ust. Občianskeho zákonníka. Brat Vašej manželky nebol ženatý a nemal žiadne deti.

Uvádzame, že v dannom prípade teoreticky ide o dedenie v skupine dedičov v zmysle ust. § 475 Občianskeho zákonníka :

"(1) Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

(2) Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti."

 

Keďže sestra poručiteľa /Vaša manželka/ zomrela, neprechádza na Vás dedičské právo v zmysle ust. Občianskeho zákonníka. Zrejme ste položili otázku hlavne z dôvodu, či ste povinný platiť dlhy poručiteľa /brata Vašej nebohej manželky/, tu uvádzame, že nie ste povinný ich splácať a ani ste neboli povinní splácať spolu s Vašou manželkou /sestrou poručiteľa/, keďže ste neboli ani dlžníkmi a ani ručiteľmi na jeho záväzkoch. Nik od Vás nemôže žiadať, aby ste uhradili dlhy poručiteľa. V tomto smere sa Vy ako pozostalý manžel Vašej manželky a sestry jej brata nemáte čoho obávať, lebo nie ste dedičom po bratovi Vašej manželky.

Z otázky tiež predpokladáme, že Vy ste spolu s manželkou nemali deti /aspoň to v otázke neuvádzate/. Ak by ste deti mali  a malo by na nich prejsť dedenie v zmysle § 475 ods. 2 Obč. zákonníka, dedičstvo musia odmietnúť v celom rozsahu. Tu rovnako platí, že ak dedičstvo odmietnú, nik od nich nič nemôže vymáhať.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.