Bezplatná právna poradňa

Moze otvorit dedicske konanie cudzi clovek.

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže sa manžel zúčastniť dedičského konania, ak nie je predvolaný?

Na dedičské konanie predvoláva notár (ako súdny komisár) osoby, ktoré sú účastníkmi konania, teda dedičov alebo iné osoby, ktorých sa konanie týka. Ak ste dostali predvolanie len Vy, znamená to, že notár Vás považuje za účastníka konania a očakáva Vašu osobnú účasť.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,
prosím Vás, môže cudzí človek otvoriť dedičské konanie o majetku po mojom nebožnom otcovi, ktorý zomrel v roku 1996? Nikto z nás, dedičov, mu nedal splnomocnenie.
Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

v zmysle § 174 Civilného mimosporového poriadku platí, že konanie o dedičstve je začaté na návrh, ak je z neho zjavné, že navrhovateľ ako dedič žiada prejednanie dedičstva po poručiteľovi. Navrhovateľom preto môže byť iba dedič, ktorý žiada prejednanie ďalšieho majetku po poručiteľovi. Platí, že účastníkmi konania o dedičstve sú tí, o ktorých sa možno dôvodne domnievať, že sú poručiteľovými dedičmi. Preto, ak návrh na dodatočné konanie o dedičstve po Vašom otcovi podal človek, ktorému nesvedčí účastníctvo v konaní, by súd uznesením mal odmietnuť.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Môže sa manžel zúčastniť dedičského konania, ak nie je predvolaný?

Dobrý deň,
budeme mať po otcovi dedičské konanie. Ide o matku a tri deti. Môže ísť so mnou aj môj manžel, ak je predvolanie určené iba mne?
Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

Na dedičské konanie predvoláva notár (ako súdny komisár) osoby, ktoré sú účastníkmi konania, teda dedičov alebo iné osoby, ktorých sa konanie týka. Ak ste dostali predvolanie len Vy, znamená to, že notár Vás považuje za účastníka konania a očakáva Vašu osobnú účasť.

Na pojednávanie môže s Vami prísť aj iná osoba, napríklad Váš manžel, avšak táto osoba nemá postavenie účastníka konania, pokiaľ nie je sama dedičom alebo inou osobou, ktorú notár predvolal. Váš manžel môže byť prítomný ako sprievod, ale nemá právo aktívne vystupovať v konaní, pokiaľ by ste ho výslovne nesplnomocnili ako svojho zástupcu (napríklad na základe písomnej plnej moci).

Ak by ste chceli, aby Váš manžel mohol za Vás konať alebo Vás zastupovať, musíte mu udeliť písomnú plnú moc, ktorú predložíte notárovi. V opačnom prípade bude môcť byť len prítomný ako Váš sprievod, ale nebude môcť za Vás podpisovať dokumenty alebo robiť právne úkony, či sa nejako vyjadrovať. Bude prítomný len ako verejnosť.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.