Bezplatná právna poradňa

Mám nárok na byt po smrti manžela?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Má manželka nárok dediť byt, ktorý vlastnil manžel pred sobášom?

V prípade smrti svokra (ako poručiteľa) bude svokra (ako manželka poručiteľa) patriť medzi zákonných dedičov. V rámci prvej dedičskej skupiny bude manželka spolu s deťmi dediť rovnakým dielom.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, pred rokom som sa vydala a môj manžel zdedil byt darovacou zmluvou. Mám nárok na tento byt po jeho smrti? Manžel má taktiež dve deti z prvého manželstva. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, uvádzate, že Váš manžel zdedil byt darovacou zmluvou. Uvedený výrok si odporuje, nakoľko dediť darovacou zmluvou sa nedá. Aj napriek tomu, pri dedení i darovaní nehnuteľnosti, byt nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Z toho dôvodu sa vyporiadanie BSM počas dedičského konania nebude týkať predmetného bytu. Preto bude celý byt predmetom dedičského konania. Ak Váš manžel nezanechal závet, v ktorom by svoj byt odkázal len svojim deťom, tak sa bude dediť zo zákona. Tzn. že dedičmi budú osoby výslovne upravené v Občianskom zákonníku v ustanoveniach § 473 a nasl. V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel (Vy), pričom každý dedí rovnakým dielom. Vo Vašom prípade, Vy i jeho dve deti, nadobudnete predmetný byt do podielového spoluvlastníctva, každý v podiele 1/3. Samozrejme v dedičskom konaní sa môžu dedičia medzi sebou dohodnúť i inak, je to na vôli všetkých dedičov.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Má manželka nárok dediť byt, ktorý vlastnil manžel pred sobášom?

Dobrý deň, má moja svokra nárok na byt po svojom svokrovi, ktorý tento byt vlastnil už dávno pred ich svadbou?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň. V prípade smrti svokra (ako poručiteľa) bude svokra (ako manželka poručiteľa) patriť medzi zákonných dedičov. V rámci prvej dedičskej skupiny bude manželka spolu s deťmi dediť rovnakým dielom. Manželke sa teda v prípade smrti má dostať toľko, koľko aj deťom. Pri uplatnení zákonného dedenia teda bude byt predmetom spoluvlastníckeho práva, pričom spoluvlastníkmi budú manželka poručiteľa a jeho deti, pričom každému bude patriť rovnaký spoluvlastnícky podiel na byte.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.