Otázka
Dobrý deň,
v rámci dedičského konania som zdedila nehnuteľnosť, pričom moja mama má doživotné právo užívať byt. Doteraz všetky náklady uhrádzala ona, keďže ja som danú nehnuteľnosť neužívala. Aktuálne sa nachádza v sociálnom zariadení, kde jej financie pokrývajú výdavky spojené s pobytom, rovnako ako platbu za byt.
Ako je to z právneho hľadiska, ak nehnuteľnosť momentálne nikto neužíva? Kto bude znášať náklady?
Ďakujem za radu.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, z otázky vyplýva, že na nehnuteľnosti - byte - viazne vecné bremeno v prospech matky ako oprávnenej z vecného bremena, kde v zmysle ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka platí :
" Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."
Z otázky predpokladáme, že v rámci dedičského konania nebola dohoda resp. ani reč o tom, že mama ako oprávnená z vecného bremena bude alebo nebude platiť poplatky spojené s bývaním a to správcovi a náklady za odber príslušných médií.
Z vyššie citovaného zák. ustanovenia § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka vyplýva, že ak ste sa s matkou ako oprávnenou z vecného bremena nedohodli inak, ona je povinná znášať primerané náklady na jej zachovanie a opravy. Ak je vaša mama v soc. zariadení pre seniorov, nie je právne správne a v rozpore s dobrými mravmi, aby teraz znášala všetky poplatky, ktoré sa platia správcovi bytu, vrátane poplatkov za odber.
V konečnom dôsledku ak byt nikto neužíva, nevzniká odber médií, ktoré sú účtované na základe skutočného odberu /voda, elektriny, plyn, kúrenie/. Sme názoru, že tieto poplatky musíte platiť vy ako vlastník bytu, pričom odporúčam správcovi byt. domu nahlásiť, že byt nikto neužíva a správca byt. domu z poplatkov, ktoré sú viazané na počet osôb v byte, bude rátať jednu osobu. Pre správcu byt. domu je podstatné to, kto je vlastníkom bytu, rovnako aj dodávatelia médií budú prípadné nedoplatky riešiť s osobou, s ktorou majú uzatvorenú zmluvu o dodávke konkrétneho média.
Možnosťou na vašej strane je, aby ste matke zriadili trvalý pobyt v príslušnom soc. zariadení, dohodli sa súčasne s matkou na zrušení vecného bremena a byt môžete dať aj do nájmu. Pre danie bytu do nájmu nepotrebujete zrušiť vecné bremeno. Otázkou podstatnou je to, či matka sa v dohľadnom čase do bytu môže vzhľadom na zrejme potrebnú starostlivosť vrátiť.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.