Otázka
Dobrý deň, napísal som závet pre svojho syna, ktorý má 5 rokov. Po mojej smrti zdedí hnuteľný aj nehnuteľný majetok. Ak by sa stalo, že zomriem a môj syn ešte nebude mať 18 rokov, môže s týmto majetkom manipulovať jeho matka? Nechcem totiž, aby s ním manipulovala. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, v zmysle § 28 zákona o rodine sú súčasťou rodičovských práv a povinností aj právo rodiča na zastupovanie maloletého dieťaťa a správa jeho majetku. Rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Rodič ako zákonný zástupca je tak oprávnený ale i povinný spravovať majetok svojho dieťaťa, avšak, ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu. Zároveň platí, že právny úkon, ktorý urobil zákonný zástupca za maloletého, súd schváli, ak je to v záujme maloletého. Rodič je povinný spravovať majetok maloletého dieťaťa s náležitou starostlivosťou, v opačnom prípade súd ustanoví maloletému dieťaťu majetkového opatrovníka.
Mohlo by vás zaujímať
Ochrana maloletého dediča na súde
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.