Kto dedí, ak dedič podľa závetu umrie pred dedič.konaním?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
prosím o radu, kto bude dediť, ak dedička uvedená v závete poručiteľky (uložený je u notára) umrie pred konaním dedičského konania. Poručiteľka bola slobodná, bezdetná, bez rodičov, preto odkázala svoj majetok opatrovateľke, ktorá sa o ňu starala 14 rokov. Po smrti poručiteľky zomrela aj opatrovateľka, ešte pred dedičským konaním.
Ďakujem vám vopred za odpoveď.
S pozdravom, Mária.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, vo vami uvedneom prípade platí ust. § 172 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku :
"(1) Ak v priebehu konania zomrie dedič poručiteľa, koná súd s tými, o ktorých sa možno dôvodne domnievať, že sú dedičmi zomretého dediča."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.