Koľko budem musieť zaplatiť daň z 500 000ck
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
po maminke som zdedila tretinu bytu v hodnote 500 000 Sk. Koľko budem platiť daň? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň,
pri dedení nehnuteľnosti neplatíte daň z príjmu, pretože dedenie je oslobodené od dane podľa § 3 ods. 2 zákona o dani z príjmov. Vaša situácia spadá pod tento zákon a nie je potrebné platiť daň pri získaní nehnuteľnosti dedičstvom.
Avšak miestne dane z nehnuteľností rieši zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach, konkrétne § 18, podľa ktorého ste povinná platiť daň z nehnuteľnosti. Túto daň vyrubí miestny úrad v obci, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Platiť sa bude od 1. januára nasledujúceho roku po nadobudnutí nehnuteľnosti.
V prípade nehnuteľnosti je dôležité tiež podanie daňového priznania na daň z nehnuteľností do 31. januára nasledujúceho roka po nadobudnutí nehnuteľnosti.
Odporúčam vám teda kontaktovať miestny úrad a informovať sa o ďalších krokoch, aby ste si splnili všetky povinnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.