Je možné užívať nehnuteľnosť ak ostatný vlastníci už nežijú?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
s manželkou plánujeme zakúpiť pozemok, ktorý je vedený ako záhrada v intraviláne mesta. Pozemok má 5 podielových vlastníkov, no žije len jeden z nich. S týmto vlastníkom sme sa dohodli na odkúpení jeho podielu. Ostatní vlastníci uvedení v liste vlastníctva už nežijú a ich dediči si dedičstvo nepredali na seba, pretože nie sú uvedení v liste vlastníctva. Každý z uvedených osôb v liste vlastníctva vlastní 1/5, znamená to, že momentálne môžeme odkúpiť len jednu pätinu.
Je možné, aby sme po zakúpení podielu od žijúceho súčasného majiteľa mohli užívať záhradu? Je tiež možné po určitom čase požiadať o nadobudnutie celého pozemku záhrady vydržaním?
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, je samozrejmé, že pokiaľ podielový spoluvlastník nežije a pozemok nebol prededený v rámci dedičského konania, môžete v zmysle ust. Obč. zákonníka odkúpiť len podiel od žijúceho spoluvlastníka.
Pokiaľ ide o užívanie celej záhrady, keďže už v čase odkúpenia podielu máte vedomosť o tom, že záhrada je v podielovom spoluvlastníctve, dedičia vlastníkov uvedenej nehnuteľnosti môžu od Vás požadovať náhradu za jej užívanie v zmysle ust. § 451 a nasl. Obč. zákonníka.
Podmienky vydržania v súčasnosti upravujú ust. § 359a/ a nasl. Civilného mimosporového poriadku, kde o vydržaní v súčasnosti rozhoduje súd. Okrem iných podmienkou vydržania je to, aby ste vedeli preukázať dobromyseľnosť držby v súlade s ust. § 134 Obč. zákonníka, že s nehnuteľnosťou nakladáte a užívate ju v opodstatnenom presvedčení, že Vám táto vec - záhrada patrí. Toto Vy neviete preukázať, lebo odkupujete len 1/5 podiel na nehnuteľnosti.
Vo veci odporúčam vyporiadať v rámci dedičského konania ostatné podiely na nehnuteľnosti a to podaním návrhu na v zmysle ust. § 211 Civilného mimosporového poriadku :
"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že bude potrebné kontaktovať dedičov podielov na uvedenej nehnuteľnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.