Bezplatná právna poradňa

Delenie dedičstva po smrti rodičov

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Má súrodenec nárok dediť po zosnulom bratovi rovnako ako jeho deti?

najskôr je potrebné rozobrať, ako funguje dedenie podľa slovenského práva, konkrétne podľa Občianskeho zákonníka. Dedenie sa riadi zákonnými dedičskými skupinami, pričom v prvej skupine dedia deti a manžel/manželka poručiteľa.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

Aké je reštrukturalizácia majetku po smrti rodičov? Bohužiaľ, zo súrodencov som zostala len ja, pretože môj brat zomrel pri tragickej nehode. Zostal po ňom šesťročný syn a priateľka.

Ďakujem.
Mária

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,
v prípade úmrtia Vašich rodičov pôjde o dedenie v I. skupine dedičov podľa ust. § 473 Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

Ak Váš brat zomrel a zostal po ňom syn, tento bude zákonným dedičom po Vašich rodičoch v zmysle cit. zák. ustanovenia. Priateľka Vášho syna dedičom po Vašich rodičoch nie je a to z dôvodu, že nie je potomkom Vašich rodičov.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Má súrodenec nárok dediť po zosnulom bratovi rovnako ako jeho deti?

Dobrý deň,
manželka sa starala o svojich rodičov. Má nárok na dedičstvo rovnako, ako deti po jej zosnulom bratovi?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,
najskôr je potrebné rozobrať, ako funguje dedenie podľa slovenského práva, konkrétne podľa Občianskeho zákonníka. Dedenie sa riadi zákonnými dedičskými skupinami, pričom v prvej skupine dedia deti a manžel/manželka poručiteľa. Ak niektoré z detí poručiteľa zomrelo skôr ako poručiteľ, do úvahy prichádza tzv. zastúpenie (právo reprezentácie), teda dedičský podiel prechádza na potomkov tohto dieťaťa (vnuci/vnučky poručiteľa).

Ak poručiteľ (napr. brat vašej manželky) zomrel a nemal deti, v druhej dedičskej skupine dedia jeho rodičia a jeho manželka. Súrodenci dedia až v tretej dedičskej skupine, a to v prípade, ak by brat nemal ani manželku a v čase smrti by už nežili ani jeho rodičia.  

Dochovanie rodičov (starostlivosť o nich) samo osebe nezakladá osobitné dedičské právo podľa zákona. Zákon výslovne neustanovuje, že by osoba, ktorá sa starala o rodičov, mala mať väčší alebo osobitný nárok na dedičstvo po súrodencovi, ak nie je jeho potomkom. Výnimkou by bola situácia, ak by poručiteľ spísal závet a v ňom by osobu, ktorá sa o rodičov starala, ustanovil za dediča alebo jej odkázal určitý majetok.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.