Otázka
Dobrý deň,
môj otec zomrel a rada by som vedela, ako to funguje v prípade, ak by som zdedila časť domu. Môže na ňu siahnuť exekútor môjho manžela?
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak by ste zdedili podiel na rodinnom dome, potom exekútor nemôže siahnuť na tento zdedený majetok a to z jednoduchého dôvodu, že zdedený podiel na rodinnom dome nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo vyplýva z ust. § 143 Občianskeho zákonníka.
Mohlo by vás zaujímať
Súdna obnova dedičského konania - zastupovanie
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.