Dedenie v prípade smrti rodičov môjho manžela
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň. Som vdova, mám právo dediť po svojich svokrococh? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na dedičské právo
Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že aj keď ste boli manželkou syna vašich svokrovcov, vy ako manželka nie ste zákonným dedičom v prípade úmrtia svokrovcov. Ak ste mali s manželom deti, potom v prípade úmrtia svokrovcov budú vaše deti dedičmi po svokrovcoch a to v rozsahu podielu, ktorý by pripadol na ich syna - vášho manžela,čo vyplýva z ust. § 473 Obč. zákonníka.
Vy ako manželka by ste mohli dediť len na základe závetu, prípadne ak by ste žili so svokrovcami v spoločnej domácnosti a svokrovci by nemali potomkov, čo vyplýva z ust. § 475 Obč. zákonníka :
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.