Bezplatná právna poradňa

Daň z predaja po zdedeni domu.

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musím zaplatiť daň z predaja nehnuteľnosti pri darovanom podiele pred piatimi rokmi?

pri predaji nehnuteľnosti je dôležité rozlišovať spôsob nadobudnutia jednotlivých podielov. Podiel zdedený po mame v roku 2016 je od dane z príjmu oslobodený, keďže od nadobudnutia dedením uplynulo viac ako 5 rokov.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

v marci 2022 sme spoločne s bratom zdedili dom po maminke. Radi by sme ho teraz predali. Je potrebné platiť daň z predaja? Dom vlastnili rodičia 30 rokov. Ja som momentálne na materskej dovolenke a daňové priznanie som nechcela podávať. Ak dom predáme, musím ho podať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

pri predaji nehnuteľnosti zdedenej po rodičoch je podstatné, že poručiteľ vlastnil nehnuteľnosť viac ako 5 rokov. Podľa ustanovenia § 9 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov je príjem z predaja takejto nehnuteľnosti oslobodený od dane, ak poručiteľ vlastnil nehnuteľnosť viac ako 5 rokov. Váš dom bol vo vlastníctve rodičov 30 rokov, čo znamená, že príjem z jeho predaja bude oslobodený od dane z príjmu.

Ak je príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane, nie je potrebné ho uvádzať v daňovom priznaní a taktiež nie je potrebné daňové priznanie podávať. Vaša materská dovolenka nemá vplyv na povinnosť podať daňové priznanie z tohto titulu, pretože príjem z predaja bude oslobodený od dane na základe vyššie uvedeného zákona.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Musím zaplatiť daň z predaja nehnuteľnosti pri darovanom podiele pred piatimi rokmi?

Dobrý deň, v roku 2016 po smrti našej mamy sme s bratom zdedili v dedičskom konaní polovicu domu a záhrady. Otcovi zostala druhá polovica. V roku 2019 nám otec darovacou zmluvou daroval svoj podiel, teda svoju polovicu. V roku 2024 sme nehnuteľnosť predali bratovmu synovi, no neuplynulo ešte päť rokov od nadobudnutia otcovej časti darovaním. Prosím vás o radu, ako podať daňové priznanie z predaja nehnuteľnosti. Som ochotná prísť na konzultáciu za poplatok. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

pri predaji nehnuteľnosti je dôležité rozlišovať spôsob nadobudnutia jednotlivých podielov. Podiel zdedený po mame v roku 2016 je od dane z príjmu oslobodený, keďže od nadobudnutia dedením uplynulo viac ako 5 rokov. Podiel získaný darovaním od otca v roku 2019 však ešte nesplnil podmienku 5 rokov vlastníctva, preto príjem z predaja tejto časti podlieha dani z príjmu podľa § 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

V daňovom priznaní uvediete len príjem z predaja podielu získaného darovaním. Ako výdavok by ste si mohli uplatniť cenu podielu v čase darovania (stanovenú znaleckým posudkom v čase darovania). Rozdiel medzi predajnou cenou a touto hodnotou tvorí základ dane.

Odporúčam Vám však obrátiť sa na daňového poradcu, ktorý Vám pomôže presne určiť základ dane a správne vyplniť daňové priznanie. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.