Bezplatná právna poradňa

Ako sa dedí zo zákona?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Kto dedí po rodičovi bez manželstva pri dvoch neplnoletých deťoch?

ak s priateľkou nie ste zosobášení a nemáte spísaný závet, po Vašej smrti sa bude dediť zo zákona v prvej dedičskej skupine, Vaše deti dedia rovným dielom. Partnerka (priateľka) v tejto situácii nie je zákonným dedičom len preto, že ste spolu a máte spoločné deti; dedičom by bola iba manželka.

celá odpoveď ›

Môže sa nemanželského syna matka domáhať podielu na dedičstve?

predovšetkým treba uviesť, že syn či už z manželstva alebo nemanželský, nemá právny nárok na to, aby určoval, ako sa má dediť v prípade úmrtia vlastníka nehnuteľnosti. Dom zrejme patrí do BSM a preto sa v dedičskom konaní najprv vyporiadava BSM, kde pozostalý manžel má zákonný nárok na vyporiadanie BSM.

celá odpoveď ›

Patrí darovaný dom manželovi do dedičstva po zosnulej manželke?

Predmetom dedenia je majetok poručiteľa (vrátane dlhov, avšak dlhy sa dedia len do výšky hodnoty aktív). Dom, ktorý Váš otec nadobudol darovaním, je jeho výlučným vlastníctvom, a preto pokiaľ zomrela Vaša matka, táto nehnuteľnosť nebude predmetom dedenia.

celá odpoveď ›

Môžem závetom zmeniť podiely dedenia medzi manželkou a deťmi?

po smrti jedného z manželov je potrebné v rámci dedičské konania najprv vyporiadať BSM. Tzn. že sa najprv musí určiť majetok, ktorý patril do BSM a majetok, ktorý bol Vašim výlučným.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na otázku týkajúcu sa dedenia zo zákona. Moja krstná sestra sa pred necelými tromi rokmi vydala, ale jej manžel následne zomrel. Zanechal po sebe dve plnoleté deti, ktoré v súčasnosti študujú. Ešte pred uzatvorením druhého manželstva vlastnil dom s príslušným pozemkom a aj chatu s pozemkom. Bol jediným vlastníkom týchto nehnuteľností. Pred smrťou síce navštívil notára, pretože mal v pláne prepísať celý majetok na svoju terajšiu manželku - moju krstnú sestru, avšak podpísať dokumenty už nestihol. Svojou exmanželkou, s ktorou má spomenuté deti, mu ešte dlhovala nemalú sumu penazí z vyrovnania bytu po rozvode; tento byt aktuálne obýva práve ona s deťmi. Okrem toho mal manžel určité záväzky voči banke. Jedná sa o nesplatenú pôžičku a kontrakt na internet od T-Mobile, kde si kúpil aj notebook. Rada by som sa informovala, ako to funguje s dedením zo zákona v prípade jeho majetku - kto a v akej proporcii bude dediť, či sa do dedenia započíta aj nesplatená pôžička, peniaze, ktoré mu mala vyplatiť exmanželka za byt, a či je nutné splatiť bankovú pôžičku hneď alebo až po delení majetku. Vopred ďakujem za odpovede.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň.

Nakoľko manžel Vašej krstnej nestihol podpísať testament, dediť sa bude podľa pravidiel upravených v §§ 473 až 475a Občianskeho zákonníka.

Za daných okolností budú dediť obe deti a manželka (Vaša krstná), pričom budú všetci dediť rovným dielom (ak nenadobudli manželia žiadne majetok počas manželstva a majetok po manželovi je jeho výlučným vlastníctvom).

V prípade dedenia zo zákona ide o tzv. generálnu sukcesiu, čo znamená, že sa dedia nielen pohľadávky, ale aj dlhy. Platí však pravidlo, že dlhy sa dedia vždy maximálne do výšky ceny dedičstva.

Som toho názoru, že do dedičstva bude patriť aj pohľadávka voči ex-manželke, ale aj dlh z titulu nesplatenej pôžičky.

Podľa § 470 Občianskeho zákonníka

(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu.

 

Odporúčam Vám, aby ste sa o podrobnejšom postupe informovali u príslušného notára, ako súdneho komisára, ktorý bude súdom poverený na prejednanie dedičstva. Pokiaľ sa nedohodnú dediči, nastúpi dedenie zo zákona.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Kto dedí po rodičovi bez manželstva pri dvoch neplnoletých deťoch?

Dobrý deň, prajem.

Chcem sa spýtať. Mám s priateľkou dve neplnoleté nemanželské deti.

Majetok:
1. Dom spolu s pozemkom máme vo vlastníctve v pomere 50:50.
2. Peniaze sú na mojom účte.
3. Auto je písané na mňa.

Kto a v akom pomere by dedil po mne?

Vďaka za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň,

ak s priateľkou nie ste zosobášení a nemáte spísaný závet, po Vašej smrti sa bude dediť zo zákona v prvej dedičskej skupine, Vaše deti dedia rovným dielom.

Partnerka (priateľka) v tejto situácii nie je zákonným dedičom len preto, že ste spolu a máte spoločné deti; dedičom by bola iba manželka.

Ak je teda dom a pozemok v podielovom spoluvlastníctve 50:50,  predmetom dedenia po Vás bude iba Váš spoluvlastnícky podiel 1/2. Túto Vašu polovicu zdedia obe deti rovnakým dielom, teda každé dieťa získa 1/4 z celej nehnuteľnosti (lebo 1/2 sa delí na 2). Podiel partnerky nebude predmetom dedenia v prípade Vášho úmrtia. Peniaze na Vašom účte a auto písané na Vás (ak sú vo Vašom výlučnom vlastníctve) budú patriť do dedičstva a obe deti ich zdedia v pomere 1/2 a 1/2. Keďže deti sú maloleté, v dedičskom konaní ich bude zastupovať zákonný zástupca, ale ak by vznikla kolízia záujmov (napr. pri dohode, či sa bude vyplácať podiel a pod.), súd im zvykne ustanoviť kolízneho opatrovníka.

Ak chcete, aby bola priateľka zabezpečená (napr. aby mohla užívať dom alebo aby získala časť majetku), riešením je závet; zároveň však platí, že maloletým deťom musí zostať aspoň ich zákonný podiel, inak je závet v tejto časti neplatný čo vyplýva z ust. § 479 Občianskeho zákonníka. 

Bezplatná právna poradňa

Môže sa nemanželského syna matka domáhať podielu na dedičstve?

Dobrý deň,

rada by som sa opýtala na nasledujúcu situáciu: Spoločne s manželkou vlastníme dom, ktorý je financovaný hypotékou. Teraz sa objavil môj nemanželský syn a my by sme chceli zostaviť závet tak, aby našu nehnuteľnosť dedili len deti z nášho manželstva, preto nás zaujíma, či si matka tohto dieťaťa môže nárokovať časť majetku, ak by sa nám niečo stalo. Existuje nejaký typ zmluvy, ktorá by toto riešila alebo je postačujúce zostaviť závet, prípadne sa vzdáť svojho podielu?

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, 
predovšetkým treba uviesť, že syn či už z manželstva alebo nemanželský, nemá právny nárok na to, aby určoval, ako sa má dediť v prípade úmrtia vlastníka nehnuteľnosti. Dom zrejme patrí do BSM a preto sa v dedičskom konaní najprv vyporiadava BSM, kde pozostalý manžel má zákonný nárok na vyporiadanie BSM.

Vy ako manželia môžete spísať závety, avšak len osobitne, spoločný závet manželov by bol neplatný a závetom určiť dedičov. Treba uviesť, že maloletým potomkom sa musí dostať ich zákonný podiel a plnoletým potomkom toľko, koľko činí jedna polovica ich zákonného podielu, pokiaľ nedošlo k ich vydedeniu. Vy ako vlastníci majetku nie ste povinný informovať budúceho potencionálneho dediča o obsahu závetu, ani o tom, či ste ho vôbec spísali.

 

 

Bezplatná právna poradňa

Patrí darovaný dom manželovi do dedičstva po zosnulej manželke?

Prosím o radu. Môj otec dostal rodičovský dom od svojej mamy, teda našej babičky, darovacou zmluvou. Teraz nám zomrela mama a chcela by som sa opýtať, či pôjde do dedičstva aj otcov dom. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň. Predmetom dedenia je majetok poručiteľa (vrátane dlhov, avšak dlhy sa dedia len do výšky hodnoty aktív). Dom, ktorý Váš otec nadobudol darovaním, je jeho výlučným vlastníctvom, a preto pokiaľ zomrela Vaša matka, táto nehnuteľnosť nebude predmetom dedenia. Tento dom totiž nie je majetkom poručiteľa – Vašej zosnulej matky.

Bezplatná právna poradňa

Môžem závetom zmeniť podiely dedenia medzi manželkou a deťmi?

Dobrý deň, je mi jasné, že v mojej súčasnej situácii by moja terajšia manželka (druhá) zdedila polovicu a moje dve dospelé deti druhú polovicu môjho majetku. Rád by som sa opýtal, či by sa pomer dedenia majetku medzi dedičmi dal upraviť závetom napríklad na 1/4 a 3/4 namiesto súčasných 1/2 a 1/2. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na dedičské právo

Dobrý deň, po smrti jedného z manželov je potrebné v rámci dedičské konania najprv vyporiadať BSM. Tzn. že sa najprv musí určiť majetok, ktorý patril do BSM a majetok, ktorý bol Vašim výlučným. Z majetku patriaceho do BSM pripadá Vašej manželke v zmysle ustanovení Občianskeho zákonníka polovica. Druhá polovica (Vaša polovica) bude spolu s Vašim výlučným majetkom predmetom dedičského konania. V prípade, že závetom nebudete disponovať svojim majetkom pre prípad smrti, tak v zmysle zákona budú dediť Vaša manželka, dve deti rovným dielom (každý 1/3). Závetom však môžete určiť, že Váš majetok majú v prípade smrti nadobudnúť len Vaše deti (ide o tzv. neopomenuteľných dedičov). Nakoľko manželka nie je neopomenuteľnou dedičkou, môžete ju závetom úplne vylúčiť z dedenia.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Ako sa dedí zo zákona?" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na dedičské právo, najmä na dedičské konanie, závet, vydedenie, neopomenuteľných dedičov, spory medzi dedičmi a napadnutie dedičstva. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.